Svensk kärnkraft

Den kraftfulla sporten fotboll

De allra flesta vet hur den välkända sporten fotboll går till, men det är inte alla som har koll på de grundregler som gäller. Två lag delas upp och det gäller att få in en boll i målet som tillhör motståndarlaget. Fotboll är en sport som länge varit mycket populär och idrotten har utövas mycket långt tillbaka i tiden. Självklart har sporten nått stor popularitet och är idag ledande världen över.

En match spelas under två olika omgångar, också kallade halvlekar, och varje halvlek är cirka 45 minuter lång. Däremellan finns det utrymme för en paus på 15 minuter. När matchen är slut gäller det att ha fått in så många mål som möjligt och om matchen skulle sluta oavgjort, kan den förlängas med ytterligare 15 minuter för att kunna utse en vinnare.

Varje lag brukar bestå av 10 spelare och en målvakt. En målvakt har som uppgift att alltid se till att skydda målet från motståndarlaget och det gäller att släppa in så få bollar som möjligt. Utöver detta är en målvakt den enda spelaren som får ta tag i bollen med sina händer, alla andra spelare får enbart använda sin kropp, ben och fötter.

Spelar man enbart sporten som hobby tillsammans med vänner, har det ingen betydelse hur många man är i varje lag. Att ”lira boll” är ett stort intresse för många och sporten kan utövas redan från en mycket låg ålder. I en riktig fotbollsmatch finns även en domare tillgänglig, som ser till att alla spelare håller sig till reglerna och att matchen går schysst till. En domare har också möjlighet att dela ut varningar i form av gula kort, eller utvisningar i form av röda sådana. Om en spelare får ett rött kort under en match, betyder det att denne inte längre får delta.

Även om man inte själv befinner sig på planen finns det en mängd olika sätt att avnjuta sporten. Till exempel kan du se en match tillsammans med goda vänner, antingen på en arena eller framför tv:n. Du kan också välja att satsa en slant på vilket resultat du tror att matchen kommer att få och förhoppningsvis kan din gissning ge dig en vinst. Idag kan man till och med tävla i betting, till exempel genom att vara med i tips-SM som Svenska Spel arrangerar varje år. Här sätts dina betting-kunskaper på prov mot andra spelare.

Det finns många anledningar till att spela fotboll. Förutom att det är roligt och fartfyllt, ger det även bra motion och en möjlighet att träna sin teamanda och lära sig att jobba bra i lag.